Gry planszowe o Lublinie

W ramach projektu Gry planszowe o Lublinie: “Historia Lublina” oraz “Unia Lubelska” nasza fundacja przygotowuje dwie gry planszowe dotyczące naszego wspaniałego miasta. W 2018 roku wydaliśmy grę “Historia Lublina”, a w 2019 wydamy “Unię Lubelską”. Opis oby gier znajdziecie poniżej:

Unia Lubelska

“Unia Lubelska” to gra karciana, w której wcielisz się w zwolenników lub przeciwników połączenia Korony Królestwa Polskiego i Wielkiego Księstwa Litewskiego. Jeśli chcesz przekonać do swoich racji posłów i senatorów, postępuj mądrze, wykaż się sprytem, przebiegłością, intelektem i retoryką. Zdobądź poparcie magnaterii, szlachty i duchowieństwa, aby ostatecznie przekonać parlamentarzystów. Jeśli Ci się uda, wygrasz!

“Unia Lubelska” to gra karciana dla 2 lub 4 graczy wykorzystująca mechanikę budowania talii, licytacji i zagrywania kart. Najważniejszym elementem gry jest budowanie synergii między posiadanymi kartami i efektywne wykorzystywanie posiadanych zasobów. Jeśli lubisz deckbuildery oraz negatywną interakcję, ta gra na pewno przypadnie Ci do gustu!

Jeśli chcesz zamówić grę “Unia Lubelska”, napisz do nas na adres: info@fundacjatrach.org. W mailu zwrotnym przekażemy wszystkie szczegóły związane z tą transakcją. Cena gry to 49,99 zł.

Grę można odebrać w Lublinie podczas premiery (druga połowa czerwca) albo w umówiony indywidualnie miejscu i czasie po premierze. Istnieje możliwość wysyłki gry we wskazane miejsce w Polsce. Dopłata za Paczkomat to 15 zł, dopłata za kuriera firmy UPS to 20 zł. Wszelkie pytania związane z przesyłką lub odbiorem osobistym prosimy kierować na adres: info@fundacjatrach.org.

Instrukcja do gry jest dostępna w formacie pdf w tym miejscu.

Historia Lublina

W “Historii Lublina” gracze poznają najważniejsze osoby i wydarzenia związane z miastem – od osadnictwa pierwszych Słowian czy przybycia dominikanów do Lublina, przez ukończenie malowideł w Kaplicy Trójcy Świętej, po utworzenie Tymczasowego Rządu Ludowego Republiki Polskiej pod przewodnictwem Ignacego Daszyńskiego 7 listopada 1918 r i wydarzenia z 2017 roku. W instrukcji do gry zostanie dołączona krótki opis wybranych osób i wydarzeń. Dzięki temu gracze po zakończeniu rozgrywki nie będą musieli sięgać do Internetu, aby poszerzyć informacje o osobach i wydarzeniach, a jedynie sięgną do instrukcji, aby dowiedzieć się więcej.

“Historia Lublina” to gra karciana dla całej rodziny, dzięki której kreatywnie spędzicie czas i poznacie dzieje jednego z najważniejszych polskich miast – Lublina. Podczas rozgrywki zadaniem graczy będzie układanie kart wydarzeń w kolejności chronologicznej – gracz, który zrobi to najlepiej, wygra!

W trakcie partii każdy gracz będzie miał do dyspozycji karty akcji, dzięki którym będzie mógł przeszkadzać innym graczom oraz przybliżyć siebie do zwycięstwa. Odpowiednie wykorzystanie tych kart przyniesie Wam przewagę nawet wtedy, gdy nie znacie dobrze dziejów Lublina i Polski.

“Historia Lublina” to świetne narzędzie do integracji, zabawy i edukacji. Można je wykorzystać w domu, w szkole, na wycieczkę czy na spotkaniu ze znajomymi. Proste zasady i wiele zróżnicowanych kart wydarzeń zagwarantują Wam zabawę na niejeden wieczór. Nie wierzysz? Zagraj i przekonaj się sam!

W każdym pudełku z “Historią Lublina” znajdziecie 165 kart, w tym 141 kart wydarzeń oraz 24 karty akcji. Ponadto jest jeszcze instrukcja napisana w dwóch językach – po polsku i po angielsku. Instrukcję możesz pobrać z tego miejsca. Karty wydarzeń również są dwujęzyczne.

Jeśli chcesz zamówić grę “Historia Lublina”, napisz do nas na adres: info@fundacjatrach.org. W mailu zwrotnym przekażemy wszystkie szczegóły związane z tą transakcją. Cena gry to 49,99 zł. Grę można odebrać w Lublinie po wcześniejszym ustaleniu czasu i dokładnego miejsca – te kwestie będziemy ustalać indywidualnie.