Gry planszowe o Lublinie

W ramach projektu Gry planszowe o Lublinie: “Historia Lublina” oraz “Unia Lubelska” nasza fundacja przygotowuje dwie gry planszowe dotyczące naszego wspaniałego miasta. W 2018 roku wydamy grę “Historia Lublina”, w której gracze poznają najważniejsze osoby i wydarzenia związane z miastem, a także chronologię poszczególnych wydarzeń. Po rozegraniu partii gracze będą w stanie lepiej przypisać pewne wydarzenia do czasu, w których miały one miejsce, a osoby powiązać z epoką, w której żyli. W grze znajdą się najważniejsze osoby związane z miastem na przestrzeni całej jego historii – od jego pradziejów po współczesność. Od osadnictwa pierwszych Słowian czy przybycia dominikanów do Lublina, przez ukończenie malowideł w Kaplicy Trójcy Świętej, po utworzenie Tymczasowego Rządu Ludowego Republiki Polskiej pod przewodnictwem Ignacego Daszyńskiego 7 listopada 1918 r i wydarzenia z 2017 a może nawet 2018 roku. W instrukcji do gry zostanie dołączona krótka notka historyczna opisująca dzieje Lublina, a także krótki opis poszczególnych osób i wydarzeń. Dzięki temu gracze po zakończeniu rozgrywki nie będą musieli sięgać do Internetu, aby poszerzyć informacje o osobach i wydarzeniach, a jedynie sięgną do instrukcji, aby dowiedzieć się więcej.

Gra planszowa “Unia Lubelska” zostanie wydana w 2019 roku i będzie dotyczyła oczywiście unii realnej między Królestwem Polskim a Wielkim Księstwem Litewskim z 1569 roku. Podczas gry gracze poznają najważniejsze osoby związane z ustanowieniem tego porozumienia, zarówno po stronie polskiej jak i litewskiej. Gra będzie opierała się na negocjacji i licytacji, aby pokazać czym w istocie były sejm i jaki wpływ na wynik rozmów miały bogactwa i znajomości. Dzięki tak skonstruowanej grze pokażemy, że historia mogłaby się potoczyć inaczej, że każdy z nas ma wpływ na to, jak potoczą się losy nie tylko własne, ale i małej ojczyzny czy nawet całego kraju. Do instrukcji gry “Unia Lubelska” zostanie dołączony opis osób, które gracze będą mogli zobaczyć w grze.

Obie gry planszowe będą tak zaprojektowane, aby bawiły zarówno młodszych jak i starszych graczy. Serdecznie zapraszamy na pokazy odbywające się w Lublinie podczas najrózniejszych spotkań z grami planszowymi organizowanymi przez naszą Fundację. Więcej informacji o kolejnych testach i pokazach będziemy pisać na bieżąco na tej stronie oraz na Facebooku.

Najbliższe pokazy:

8 kwietnia, godz. 14:00 podczas konwentu gier planszowych Arena Gier ed. 2