Gry planszowe o Lublinie

W ramach projektu Gry planszowe o Lublinie: “Historia Lublina” oraz “Unia Lubelska” nasza fundacja przygotowuje dwie gry planszowe dotyczące naszego wspaniałego miasta. W 2018 roku wydamy grę “Historia Lublina”, w której gracze poznają najważniejsze osoby i wydarzenia związane z miastem – od osadnictwa pierwszych Słowian czy przybycia dominikanów do Lublina, przez ukończenie malowideł w Kaplicy Trójcy Świętej, po utworzenie Tymczasowego Rządu Ludowego Republiki Polskiej pod przewodnictwem Ignacego Daszyńskiego 7 listopada 1918 r i wydarzenia z 2017 roku. W instrukcji do gry zostanie dołączona krótki opis wybranych osób i wydarzeń. Dzięki temu gracze po zakończeniu rozgrywki nie będą musieli sięgać do Internetu, aby poszerzyć informacje o osobach i wydarzeniach, a jedynie sięgną do instrukcji, aby dowiedzieć się więcej.

“Historia Lublina” to gra karciana dla całej rodziny, dzięki której kreatywnie spędzicie czas i poznacie dzieje jednego z najważniejszych polskich miast – Lublina. Podczas rozgrywki zadaniem graczy będzie układanie kart wydarzeń w kolejności chronologicznej – gracz, który zrobi to najlepiej, wygra!

• Autor gry: Michał Sieńko
  • Oprawa graficzna: Radosław Jaszczuk
  • Tłumaczenie na j. ang.: Martyna Machnica
  • Korekta polska: Martyna Machnica
  • Korekta angielska: Izabela Mazur
  • Liczba graczy: 2-6 osób
  • Czas gry: 15-30 minut

W trakcie partii każdy gracz będzie miał do dyspozycji karty akcji, dzięki którym będzie mógł przeszkadzać innym graczom oraz przybliżyć siebie do zwycięstwa. Odpowiednie wykorzystanie tych kart przyniesie Wam przewagę nawet wtedy, gdy nie znacie dobrze dziejów Lublina i Polski.

“Historia Lublina” to świetne narzędzie do integracji, zabawy i edukacji. Można je wykorzystać w domu, w szkole, na wycieczkę czy na spotkaniu ze znajomymi. Proste zasady i wiele zróżnicowanych kart wydarzeń zagwarantują Wam zabawę na niejeden wieczór. Nie wierzysz? Zagraj i przekonaj się sam!

Gra planszowa “Unia Lubelska” zostanie wydana w 2019 roku i będzie dotyczyła oczywiście unii realnej między Królestwem Polskim a Wielkim Księstwem Litewskim z 1569 roku. Podczas gry gracze poznają najważniejsze osoby związane z ustanowieniem tego porozumienia, zarówno po stronie polskiej jak i litewskiej. Gra będzie opierała się na negocjacji i licytacji, aby pokazać czym w istocie były sejm i jaki wpływ na wynik rozmów miały bogactwa i znajomości. Dzięki tak skonstruowanej grze pokażemy, że historia mogłaby się potoczyć inaczej, że każdy z nas ma wpływ na to, jak potoczą się losy nie tylko własne, ale i małej ojczyzny czy nawet całego kraju. Do instrukcji gry “Unia Lubelska” zostanie dołączony opis osób, które gracze będą mogli zobaczyć w grze.

Obie gry planszowe będą tak zaprojektowane, aby bawiły zarówno młodszych jak i starszych graczy. Serdecznie zapraszamy na pokazy odbywające się w Lublinie podczas najróżniejszych spotkań z grami planszowymi organizowanymi przez naszą Fundację. Więcej informacji o kolejnych testach i pokazach będziemy pisać na bieżąco na tej stronie oraz na Facebooku.

Najbliższe pokazy:

15 listopada, godz. 16:00 podczas Feligrania